You are here

Persberichten

 • Voor het tweede jaar op een rij voert de Borgerhoutse bewonersgroep De Ideale Straat actie voor meer verkeersveiligheid. Leerlingen uit nabije scholen, leerkrachten en ouders maakten van de Kroonstraat, een veelgebruikte schoolroute, hun ideale straat.

  Een breed gedragen actie
  "Ondanks het kwakkelweer was er toch een opkomst van zo'n vijfhonderd kinderen uit vier nabije scholen." aldus Mieke Elaut, mede-organisator en directie van de basisschool De Reuzenpoort.

  Persfoto's: 
 • Ook dit jaar organiseert de ideale straat opnieuw een ideale straatdag samen met buurtbewoners en scholen in en rond de Kroonstraat voor veiligere schoolroutes en leefbare wijken. Op woensdag 15 juni 2016 vanaf 9:30u tot 16:00u geldt er een algemeen rij- en parkeerverbod in de Kroonstraat.

 • Naar aanleiding van de eerste Vlaamse fietstelweek telt de ideale straat niet alleen mee, maar ook meer. Op 17 september tussen 07:30u en 08:00u telt de ideale straat alle verkeer in de Kroonstraat. 

 • Aanbevelingen omtrent verkeersveiligheid.

  Buurtbewoners in de werkgroep ‘De ideale straat’: Ilse Nuyens (ouderraad Zevensprong), Mieke Elaut (directie Reuzenpoort), Katrien De Troch, Pieter Byloo, Katrien Ryckaert, Hanna Maes (allevier van de bewonersvereniging Kroonstraat), Stijn Verhulst (bewonersvereniging Den dreihoek), Patsy Goderis (bewonersvereniging De Ploeg).

  De werkgroep ‘De ideale straat’ is ontstaan vanuit een jarenlange bezorgdheid van ouders met schoolgaande kinderen in en rond de Kroonstraat, de Turnhoutsebaan en de Helmstraat. Deze heeft een nieuwe dynamiek gekregen na 31 maart, toen Shin, een vijfjarig jongentje, op het kruispunt van de Kroonstraat en de Bleekhofstraat overleed na te zijn aangereden door een bestelwagen. Als niet ingegrepen wordt, dreigt zo’n tragisch ongeval opnieuw te gebeuren. Recent onderneemt de werkgroep ‘de ideale straat’ daarom twee initiatieven: (1) een evenement met kinderen om een vuist te maken voor een veilige Kroonstraat; (2) eenoverleg met de stad, waarbij enkele aanbevelingen worden geformuleerd en besproken. Bij het uitwerken daarvan hebben we regelmatig twee onafhankelijke verkeersdeskundigen geraadpleegd om hun visie over de voorstellen en onderzoeksmateriaal mee te nemen.

 • Narrow lanes, safer streets_3 figuren uit recent internationaal onderzoek.

 • In bijlage de ideale fietsstraat aansluitend op Fietsnetwerk Kennis.

 • De Ideale Straat', een actie van leerlingen, leerkrachten en ouders voor meer verkeersveilige woonstraten, is een overweldigend succes geworden.

  "We hoopten op een 4 à 500 kinderen van de vier scholen in of nabij de zeer onveilige Kroonstraat, maar er zijn er meer dan 750 gespot" aldus Mieke Elaut, mede-organisator en directie van de basisschool De Reuzenpoort.

  Foto's van Kurt De Wit, http://www.kurtdewit.com

 • Buurtscholen en bewoners zetten vandaag de Kroonstraat in Borgerhout af om te pleiten voor meer veiligheid voor jongere en oudere kwetsbare weggebruikers. De vele jonge gezinnen die dagelijks door de Kroonstraat fietsen naar één van de vele buurtscholen ervaren al jaren grote onveiligheid, omdat die als buurtstraat heel wat druk en zwaar gemotoriseerd verkeer te verwerken krijgt. Kinderen, leraars en ouders trekken samen aan de alarmbel. Om 10u00 stellen de kinderen van vier basisscholen op een ludieke en muzische manier de verkeerssituatie in vraag. Van 12:00 tot 13:30 komen ouders en kinderen van ook andere Borgerhoutse scholen de ideale straat bewonderen en een picknick houden (“Picnic the Streets Antwerp”).

  De ouders in de buurt hebben verder veel concrete, constructieve voorstellen voor meer verkeersveiligheid voorgelegd aan de schepen van mobiliteit Koen Kennis.

  Persfoto's: 
 • Buurtscholen en bewoners zetten morgen de Kroonstraat in Borgerhout af om te pleiten voor meer veiligheid voor jongere en oudere ketsbare weggebruikers.

  Wat?

  Van 10:00u tot 11:30u: zeshonderd kinderen uit vier buurtscholen stellen op een ludieke en muzische manier de prangende verkeerssituatie in de Kroonstraat een omgeving in vraag. Ze vragen zich af: waar is onze ideale straat? Na ze de Kroonstraat aangekleed en ingericht hebben, omarmen ze hun ideale straat.

  Van 12:00u tot 16:00u: ouders en kinderen van meerdere Borgerhoutse scholen komen de ideale straat bewonderen en houden er een picknick.

  Waarom?

  Het laden en lossen met grote vrachtwagens in hiervoor te nauwe woonstraten, teveel doorgaand verkeer en steeds meer jonge gezinnen en kwetsbare weggebruikers leiden tot dagdagelijkse verkeersonveiligheid en –conflicten. De onveiligheid van de straat die de groeiende groep jonge fietsers (babyboom van 2008) en hun ouders dagelijks moeten trotseren, geeft al jaren aanleiding tot grote bezorgdheid. Foto’s doorsturen en politionele diensten betrekken levert onvoldoende resultaat.

  Voor wie eventjes in de dagdagelijkse realiteit van de Kroonstraat wil duiken: https://vimeo.com/129492606

  Wat?

  Naast het evenement op 15 juni, hebben de bewoners heel wat aanbevelingen voor meer verkeersveiligheid aan het district en de schepen van mobiliteit Koen Kennis voorgelegd. Concreet vertrekkende van de erbarmelijke situatie in de Kroonstraat, maar bij uitbreiding toepasbaar op alle verkeersdrukke woonstraten in Antwerpen en Vlaanderen.

  Wie?

  In de werkgroep ‘de ideale straat’zitten mensen uit drie bewonersverenigingen die de leerbaarheid van deze buurt, het niemandsland op de grens tussen Borgerhout en Antwerpen, hoog in het vaandel dragen: de kroonstraat-woonstraatvereniging, Den Dreihoek en De Ploeg.